Menjünk tovább!

Mi is a hasizom, és mi a funkciója?

Teljes részletesség mellőzésével pár dolog erről az izomcsoportról …

A hasüreget előlről és oldalról a hasizmok zárják. – Ezért oltalmazza a hasi szerveket.

Ellenőrzi a hasüregi nyomást (az izmok ernyedésükkel és összehúzódásukkal segítik pl. a székelést vagy a szülésnél a toló hatást is!)

Segítenek a ki és belégzésnél úgy, hogy nyomás alatt tartják a hasüregi szerveket.

 • Mivel a hasizom nem porcon és csonton tapad, hanem a körülötte levő izmokon, ezért komoly funkciója van a hátizmokkal együttesen. Mégpedig a gerincoszlop védelme és „támasztása”.
  Rengeteg hátfájás kiváltó oka a gyenge hasizom.

Gondoltad volna?

Nem kívánok nagyon belemenni az anatómiába, mert nem igazán voltatok rá kíváncsiak, meg nem is az én asztalom teljesen.

Az egyszerűség a kulcs, ha jobb kondiba szeretnél kerülni. Ezt alkalmazhatod bármelyik testrészed edzésénél. Az egyszerűség nem egyenlő az összecsapott munkával, csupán annyit jelent, hogy nem kell különleges gyakorlatokat kitalálnod csak azért, hogy megnyugtasd magad. Kezdjük 3 alapgyakorlattal, amiket én is kedvelek az edzéseim során.

Legyen az első a felülés. Ezt a hatásosság kedvéért csinálhatod ferde padon is, vagy ahogyan én szeretem római padon.
Biztos láttad már edzőtermekben, hogy van aki tárcsát szorít a tarkójához, és úgy csinálja a gyakorlatot. Semmi szükség arra, hogy másold ezt a butaságot. Nem az a célod vele, hogy súlyt mozgass meg úgy, hogy a karod a vállad is elfáradjon. Ettől még nem lesz erősebb a hasizmod!

Legyen a második mondjuk egy hasprés. Nagyon egyszerű gyakorlat, és ez már nem a csípőd mozgását használja, hogy megfeszüljön a hasizom. Jobban is szeretem ezért, mint a felülést.

A fő kérdés nem az, hogy mit kellene csinálni!

A lényeg a HOGYAN!

Tehát akkor hogyan is kellene? Amit látok az az, hogy csinálnak rengeteg felülést, és bele is unnak nemsokára. Nnnna, akkor mi ne így csináljuk, oké?! Adjunk neki értelmet! Ha valami nem világos akkor szólj nyugodtan!

10perc naponta, és kőkemény hasizom lesz a jutalmad!

Akkor a lényeg! Nem kell millió ismétlés! Csinálj mondjuk csak 3×20-at gyakorlatonként, de azt úgy, hogy amikor közelíted a felsőtested a térded felé akkor fújd ki a levegőt! Pontosabban úgy fújd ki a luftot, hogy egy gőzmozdony hozzád képest egy piti kezdő legyen! 🙂

No akkor…

Közelítesz! Fújd a levegőt! Feszítsd a hasizmod! Növeld a hasüregben a nyomást úgy, hogy még jobban ráfeszítesz! Még több levegőt fújj ki!

Csak próbáld ki! Elég lesz 15 ismétlés is, ha jól csinálod! Ezért nem kell tárcsa, meg 200 ismétlés. Sokan hasazás közben beszélgetnek… Bazzzzzz! Szerinted mit ér úgy a gyakorlat? Jól gondolod! „Sömmit!”

Van aki nem meri így csinálni, mert fontosabb, hogy mit látnak belőlük az emberek a teremben. Ennél nagyobb hülyeséget el sem tudok képzelni! Ők egy közösségi portálon képzelik magukat, és csak azzal foglalkoznak amivel ott pont nem kéne! Te ne rájuk figyelj, hanem fújjad azt a levegőt, nehogy má’ hiába tépjem itt a számat! 🙂 Ha céljaid vannak, és komolyan is gondolod, akkor oda kell tenned magad! Ha meg csak hobbizol, meg nincs más dolgod, akkor mehet a beszélgetés. Csak eredményt ne várj!

10-15 perc ráfordítással elérheted, hogy a felesleg alatt komoly hasizmod legyen.

A döntés a tied!

Pár nap múlva jön a harmadik kedvencem, meg egy kis összefoglaló még ehhez a témához. Ha másik gyakorlatra vagy kíváncsi, írd meg nyugodtan.

És továbbra se felejtsd, hogy a hasedzés nem a felesleg eltüntetésére, hanem az alatta levő izomcsoport edzésére szolgál! A lapos has diéta kérdése!

Addig is teszteld ezeket az új dolgokat!

Szerző


4 hozzászólás to “Menjünk tovább!”

 1. Mc.Gnat szerint:

  15 napja követem az instrukciókat,napi 20 percet elrabolok a feszített munkanapjaimból itthon és tényleg egyre jobban bírom a strapát,s persze nem mellékesen azt vettem észre,hogy: „Némmá’ nekem is kockás a hasam gyárilag,csak elő kellett csalni!?” 🙂
  De az tuti,hogy akármi lesz,nem hagyom abba,inkább mástól vonom el ezt a kis időt.
  És persze fokozatosan igyekszek majd más izomcsoportokra is koncentrálni.
  1 szó,mint 100: köszi Gabi,hogy rávilágítassz a lényegekre!!!

 2. gabibuilder szerint:

  Köszi Gnat!
  Remélem a későbbiekben is találsz használható infókat! 🙂

 3. Nóri szerint:

  Szia Gabi
  Elöször is 21 éves lány vagyok 178 cm, 67kg. Arra lennék kiváncsi hogy nekem mint kezdő „kockahas” gyártónak milyen ismétlésszámot javasolnál. Illetve hogy az adott paraméter ideális -e esetleg küzdök -e némi felesleggel?Rubint Réka tornát csinálok rendszeresen, felsőtest, comb, és popsit viszont most jön a nyár. egy kis segítségre lenne szükségem. előre is köszönöm:)

 4. gabibuilder szerint:

  Szia Nóri!
  Először is…Nem kell magas ismétlésszámot alkalmazz, ha a kockák méretének növelése a célod (12-30). Ha jobban szeretnéd, hogy látszódjon a kockák körvonala, akkor egy kis diéta nem árthat.
  Másodsorban a paramétereid neked kell, hogy megfeleljenek! Ez alatt azt értem, hogy nem a mérleg a mérvadó! A tükör sokkal pontosabb képet mutat arról, hogy merre járunk. Szóval ha azt látod a tükörben, hogy minden stimmel, akkor jó úton jársz. Ezzel szemben a hiányosságokat is könnyebb észrevenni! 😉
  Ha van kérdés, akkor toljad majd! 😉

Szólj hozzá

Komment szövege

QR Code Business Card