D-vitamin, a szeretnivaló mostohagyerek

Sok téves információ áll rendelkezésünkre erről a vitaminról, ezért ha kíváncsi vagy az igazságra, olvass tovább, mert az elkövetkező pár percben megdöbbentő dolgokat tudhatsz meg róla!

Bemutatkozik a Napfény vitaminja!

A D-vitamint hormonnak és vitaminnak is tekintik, mivel a szervezetünk elő tudja állítani és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik.

Szintetizálni tudjuk (előállítja szervezetünk) a napfény segítségével, illetve táplálkozással is pótolhatjuk a hiányát.

A KALCIFEROL gyűjtőnévvel, több azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot jelölünk.

Ennek a zsírban oldódó vitaminnak két fő formája van, a D3 (kolekalciferol) és a D2 (ergokalciferol). A két forma szervezetre gyakorolt hatása azonos. A különbség főként D3 fokozottabb aktivitása.

Állati eredetű élelmiszerekből D3-at és D2-t is magunkhoz vehetünk, míg a növényi és gomba eredetű élelmiszerekből csak D2-höz juthatunk. A D3 képződhet még a bőrben UV-B sugárzás hatására is (7-dehidrokoleszterinből). Innen kapta a népies elnevezést!

Ehhez a szokatlan vitaminhoz a szervezetünk nem a táplálékkal (illetve „napozással”) jut hozzá, hanem a növényi és állati eredetű elővitaminból (provitaminból) állítja elő. Ezek a provitaminok a vékonybélből a zsírokkal együtt szívódnak fel.

Ekkor még inaktív, melyet a vér először a májba szállít, ahol átalakul. Majd pedig a vesében alakul tovább a D-vitamin legaktívabb formájává. A szintézis kétszer olyan intenzív a fiatal szervezetben mint idősebbeknél, akik esetében ezért a hiány veszélye nagyobb.

Csak egy kis törődést szeretne a szervezeted!

• A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Csontritkulásnál jelentős szerepe van!

• Gyermekkorban a hiánya extrém esetben angolkórhoz (rachitis) vezet, felnőtteknél csontlágyulást okozhat.

• Ha a szervezet keveset szintetizál, szklerózis multiplex (idegrendszer idült, gyulladásos betegsége) alakulhat ki.

• Kutatások kimutatták, hogy az elégtelen D-vitamin szint daganatos betegségek kialakulásának vagy kiújulásának kialakulását növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is).

Az immunrendszer védekezőképességében is nagy szerepe van. A Nature Immunology számában közölt tanulmányából kiderül, hogy D-vitamin hiányában a kórokozók elpusztításáért felelős T-sejtek nem lesznek képesek aktiválódni: ha “alvó” állapotban maradnak, az azt is jelenti, hogy az idegen vírusokkal és baktériumokkal sem lesznek képesek megküzdeni. Kiderült, hogy amikor a T-sejtek kapcsolatba kerülnek egy kórokozóval, egy “antenna” segítségével D-vitamint keresnek: ez az antenna a D-vitamin-receptor, vagyis egy olyan jelfogó molekula, amellyel a sejtek képesek érzékelni a környezetükben jelenlévő D-vitamint. A sejtek aktiválódása emiatt nem fog elindulni akkor, ha nincs jelen a vitamin, így a megfelelő védekező reakció sem indul meg.

• „Az influenza vírus egész évben jelen van a teljes népesség között, mégis csak téli betegségként ismerjük.” – Erősen kapcsolatba hozható szervezetünk D-vitamin hiányával.- „Az 1918-as influenza világjárványban (H1N1), megdöbbentek mikor elpusztított légutakat találtak a halottaknál. Úgy tûnt a boncolások eredményeképpen, mintha az influenza áldozatokat éppen a saját immunrendszerük támadta volna meg és pusztította volna el. Ez az a komoly gyulladásos reakció, amitõl a D-vitamin megóv, ahogy ezt most a közelmúltban felfedezték.” – Dr. J.J. Cannell cikke alapján

• A rák, szívbetegség, agyvérzés, autoimmun betegség, depresszió, csontritkulás, cukorbetegség, magas vérnyomás, és számos más olyan betegség, amelyeket a közelmultban kapcsolatba hoztak a D-vitamin hiánnyal.

Elkerülhetőek a betegségek, a sejtszintű táplálkozást szem előtt tartva! Pár sorral lejjebb megtudhatod, hogyan használhatod ezt a vitamint magad és családod betegségektől való megóvására!

Figyelj oda magadra!

A D-vitamin hiánybetegségének eredete a XVIII-XIX század napfényben szegény, füstködös Angliájára vezethető vissza. A mai világban is hasonló a helyzet a szennyezett levegőjű nagyvárosokban. Főként a téli hónapokban nem tudjuk kihasználni a napfény D-vitamin képző jótékony hatását. A levegőt szennyező anyagok megszűrik a számunkra jótékony sugarakat.

Ez a hiányállapot előfordul a napos régiókban is, ahol a kisgyermekeket távol tartják a napfénytől azáltal, hogy betakarják őket. Ugyanez történik, amikor 30-50 faktoros fényvédő krémmel kezeljük a bőrt.

Mindennapjaidat lehet, hogy egy irodában töltöd, vagy akár munkaruhában tetőtől talpig felöltözve… Pótold a D-vitamin szükségleted valamilyen módon! Találd meg a számodra megfelelő táplálékkiegészítőt!

Fogamzásgátló szedése esetén szintén ajánlott megnövelni a bevitelt, illetve A szervezetbe kerülő idegen anyagok (ólom, kadmium), valamint egyes gyógyszerek szintén növelik a vitaminszükségletet.

Sötét bőrű egyének, ha északi országban élnek, szintén D-vitamin kiegészítésre szorulnak!

Foglalkozz vele komolyan! Megéri!

Az az miből, mennyit…

A legbőségesebb kalciferol-források a halmájolajok, szardínia, hering, tonhal, lazac, máj, virágpor, méz, méhpempő, tojás, tej és tejtermékek, de egyes élelmiszereket (például gyermektápszereket, tejtermékeket, margarinokat) is D-vitaminnal dúsítanak.

D-vitamin nem létezik elfogadható mennyiségben a normál emberi étrendben, ezért szükség szerint alkalmazz étrendkiegészítőket!

Felnőttek részére a javasolt napi felvétel 400NE (Nemzetközi Egység). Ez 10 µg (Mikrogramm). Sajnos azt kell mondjam, hogy ez erősen vicc kategória. Méghozzá a rossz vicc! Ez a 400NE egység, hogyan aránylik ahhoz a mennyiséghez, amit a saját szervezetünk 20percnyi napozással elő tud állítani?

Megmondom! Sehogy! Egy 20percnyi egész testes napozás 20.000.(azaz húszezer)NE D-vitamin szintézisét indítja be 48órán belül… Nagyságrendi különbségek vannak megint az nemzetközileg elfogadott ajánlott napi bevitelek és a tényleges mennyiségek között!

Merj táplálék kiegészítőkhöz nyúlni, hacsak nem halat meg tojást eszel az összes étkezésednél. Ha viszont így áll a helyzet, és tudod tartani ezt az étkezési sémát, akkor valószínűleg te egy eszkimó vagy! 🙂

Mi történik ha túlzásba viszed?

Napi 25000NE huzamosabb időn keresztüli szedése mérgezést okoz, az érzékeny embereken már napi 5000NE is nem kívánt hatásokat idézhet elő. Ez függ az aktuális D-vitamin szintedtől.

Hipervitaminózisa azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok épül be a csontokba, az érfalakba; növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat okozhat.

Mérgezési tünetek: szomjúság, begyulladt szem, viszkető bőr, hányás, hasmenés, fejfájás, vizelési inger, illetve kalciumlerakódás…

Hangsúlyozom még egyszer, hogy ezek mind huzamosabb ideig tartó megadózisok esetén fordulhatnak elő! Ha szükséges, ne félj D-vitamint magadhoz venni, a szervezeted meghálálja! Alkalmazása előtt, a nyugalmad érdekében kérd ki szakorvosod tanácsát! További eredményes kutatást és jó szórakozást kívánok az oldalon!

Szerző


Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá

Komment szövege

QR Code Business Card