C-vitamin, az immunrendszered alapja!

Pár szóban a vitaminokról

A „vitamin” kifejezést Kazimierz Funk, lengyel vegyész alkotta meg 1912-ben. A vegyész a „vitális” szóból származtatta a kifejezést, mivel szerinte életfontosságú vegyületet talált.

Sikeresen elkülönített egy hatóanyagot rizskorpából, amellyel beri-beri kifejlődését akadályozta meg kísérleti állatokon. Ez egy B1 vitamin okozta hiányból kialakuló betegség, ami a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert érinti.

Mivel korábban nem ismerték a vitaminok kémiai szerkezetét, nem nevezhették megfelelő tudományos névvel, ezért az ABC megfelelő betűivel jelölték őket. Eme nagyon fontos élettanilag nélkülözhetetlen vegyületek közül most a C-vitamint nézzük meg közelebbről.

Egy kis történelem

Már a XVI. századból maradtak fenn írásos emlékek, hogy a skorbut az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, ami a C-vitamin hiányakor lép fel. Ez a hiányállapot pusztított éhínség, háború idején, illetve a hajósnépeknél. Gyakran egy kereskedelmi út behajózása után a legénység jó része odaveszett. A hajósok felismerték, hogy hosszú hajóútra gyümölcsöket, zöldségeket kell, hogy vigyenek magukkal, ha túl akarják élni az utat. Ez most hihetetlennek tűnik számodra, ugye? Pedig későbbiekben látni fogod, hogy a mai kor embere sincs túl messze ettől a minimális határtól!

Mi magyarok joggal lehetünk büszkék Szent-Györgyi Albert biokémikusra, aki a világon először izolálta ezt a vegyületet 1928-ban. 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el munkásságát. Köszönjük Professzor Úr! Tovább folytatva ezt a gondolatmenetet, a II. világháború idején került elő újra érdemlegesen a C-vitamin kérdésköre. Tervszerű megelőzésről volt szó. Hitler tanácsadói meghatároztak egy mennyiséget, amely 60mg/nap volt. Ez a mennyiség éppen elegendő volt arra, hogy a katonák a harcmezőn ne kapjanak skorbutot.

Elegendő lehet ez a mai világban? Az Ajánlott Napi Bevitel még máig ennyi. Az élelmiszerek címkéjén ezt RDA-ként szokták feltüntetni. Te beéred ennyivel? Én biztos nem. Válaszokat kapsz, hogy miért elengedhetetlen az élethez, ha tovább olvasol!

A C-vitamin testközelből

A C-vitamin, vagy másképpen aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. A név az „a” fosztóképző és scorbuticus (skorbut) szó összetételéből keletkezett, mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet.

Ez a vízben oldódó vitamin fehér vagy világossárga kristályok formájában jelenik meg. A legtöbb állat szintetizálni (előállítani) tudja saját szükségletét.

Az ember, a majom, a tengerimalac, a füstifecske, a gyümölcsdenevér azonban nem és ezért étrendi forrásokra van utalva. Sajnálatos módon a mai kor embere nem tudja bevinni a megfelelő mennyiségű C-vitamint az átlagos étkezési szokásaival.

Sok ember eszik gyümölcsöket. Ha ezt még tudatosan is teszik, az a leg jobb. Ők abba a szűk rétegbe tartoznak, akiket érdekel az egészség. Ezt úgy is hívhatjuk, hogy „egészségtudatos” életszemlélet. Mit gondolsz, elegendő vitamint juttathatunk így a szervezetünkbe? Az elgondolkodtató csak az, hogy a gázzal „érlelt” növények, a mesterségesen hizlalt állatok korában milyen minőségű és mennyiségű alapvető tápanyagokra lelhetünk. Nem kérdőre vonni, csak elgondolkodtatni szeretnélek kedves olvasóm, hogy mennyi is ténylegesen az a vitamin, amit magadhoz vehetsz, ha átlagosan táplálkozol.

Szent-Györgyi Albert szerint a C-vitamint az élelmiszerboltokban kellene árusítani, kilós kiszerelésben a só, liszt és a cukor mellett, mert egy nagy mennyiségben fogyasztandó alapvető élelmiszerről van szó. A professzor úr napi 1000mg-ot, azaz 1grammot fogyasztott naponta 84 éves koráig, ami több mint 16-szorosa a mai ajánlott bevitelnek (RDA).

A kutatások kimutatták, hogy a bevitelnek 3-15 gramm között kellene lennie valahol, ugyanis az aszkorbinsav-szintézisre képes állatok ennyit állítanak elő belőle naponta. Ugyanúgy használják ezt a vegyületet, mint mi emberek, a fő különbség annyi, hogy nekünk ezt külső módon kell bevinni.

Átvetítve egy emberre, 1-10gramm közötti értéket kapunk. Természetesen ez egyén és körülményfüggő is. Stressz, dohányzás, fogamzásgátló, szén-dioxidEzek mind csökkentik a szervezet C-vitamin mennyiségét.

Mivel a vérben állandóan magas C-vitamin koncentrációt kell biztosítani, ezért az optimális hatás elérése céljából érdemes nyújtott hatású készítményeket használni. A gyomor ételtartalmától függően 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből vizelet formájában. A nyújtott hatás következtében felszívódása kiegyenlítettebb, elhúzódóbb a nap folyamán.

A C-vitamin szerepe

 • Megakadályozza a skorbut kialakulását
 • Hozzájárul antioxidánsként a fehérvérsejtek harcához a fertőzésekkel szemben, immunrendszer optimális működésével fokozza a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását
 • Nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából. A C-vitamin segíti a kalcium felszívódását, mely a fogak és a csontok épségéért felelős
 • Elősegíti a vér koleszterinszintjének a csökkenését
 • csökkenti a vérnyomást
 • Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatásai ellen, és segíti a rákkeltő anyagok (nitrozaminok) képződését megakadályozni
 • Közreműködik számos olyan folyamatban, amellyel az ásványi anyagok és más tápanyagok bejutnak a sejtekbe. Pl.: segíti a nem hústermékekből származó vas felszívódását
 • Allergiaellenes hatású, mert csökkenti a hízósejtekben a közvetítő anyag (hisztamin) koncentrációját.
 • Növeli az életkedvünket, megakadályozza a fáradtságot,.
 • Enyhíti a nátha súlyosságát és rövidíti időtartamát.
 • Erősíti az izomszövetet.
 • Meggyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást
 • Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát
 • És nem utolsó sorban, természetes hashajtóként is hat

Ne félj a C-vitamintól!

A C-vitamin az ember számára az egyik legkevésbé toxikus vegyület. 14 éven keresztül vizsgáltak 11 000 pácienst, és megállapították, hogy a bélrendszer aszkorbinsav tűrőképessége egészséges emberekben 10-15 gramm C-vitaminig terjed, 30 és 60 gramm között van a közönséges náthában szenvedőkben, míg rendkívül súlyos fertőzés esetén 199 gramm fölé emelkedik. További eredményes kutatást és jó szórakozást kívánok az oldalon!

Szerző


3 hozzászólás to “C-vitamin, az immunrendszered alapja!”

 1. Gabibuilder szerint:

  Csak érdekességképpen …
  Van a vitamin szónak egy másik származtatása is.
  Ezt az elnevezést két latin szó összetételéből alkották. A latin “vita” (élet), és az “amin” (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból. A későbbiekben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem minden vitamin nitrogéntartalmú vegyület, de a “vitamin” szó addigra már visszavonhatatlanul elterjedt. 🙂

 2. soulclipse szerint:

  A C vitamin kutatásokról olvastam nem rég. Megdöbbentő, hogy a rákos betegségek nagy részénél 30-40 %os gyógyulást értek el. „közönséges” C vitaminnal!

 3. gabibuilder szerint:

  Hihetetlen a C-vitamin jelentősége! Toljátok rendesen! 😉

Szólj hozzá

Komment szövege

QR Code Business Card