Gyakran Ismételt Kérdések

Lassan csinálhatnék egy gyakran ismételt kérdéseket (GY.I.K) ide az oldalra, no de én inkább belerejtem ide a blogba a válaszokat. Tessék csak olvasni! 😉

Amit nagyon sokan szoktatok kérdezni, hogy milyen izomcsoportot milyen izomcsoporttal érdemes edzeni. Nincs kőbe vésve semmi. Pontosabban de. A Tízparancsolat, amit Mózes kapott Istentől a Sínai-hegyen. 😉

Meg fogod találni a számodra megfelelő programot. Én régen például az antagonális izomcsoportokat szerettem együtt edzeni.

Ami azt jelenti, hogy ellentétes izmokat dolgoztattam egy edzésen. Nézzünk rá egy példát!

Mell a háttal, vagy például a tricepszet és a bicepszet együtt. A hangsúly ebben az esetben azon van, hogy egy helyen pumpáld a vért.

E logika mentén menve, hogy egy helyre gyömöszöld a vért, lehet hogy neked sok a mell és a hát edzése egy napra, mint ahogyan már nekem is. Vagy nem bírod energiával, vagy időd nincs rá, vagy egyszerűen nem akarsz edzés végén négykézláb kivánszorogni a tusolóba. Nézhetsz másik csoportosítást is. Pl mell és bicó vagy hát és tricó. Itt még hasonlóan ellentétes mozgású izmaid dolgoznak a tréning alatt, de már egy nagyobb és egy kisebb izomcsoport küzd az életben maradásért.

Csak hogy kicsit érthetőbb legyen ez az antagonális balhé…

A bicepsz funkciója:

 • a kart hajlítja (ezért szokták karhajlítónak is hívni)
 • illetve a tenyeret kifelé forgatja.

A tricepsz funkciója:

 • a kart kinyújtja
 • illetve a tenyeret befelé forgatja.

Ez a két izom ellentétesen dolgozik egymással. Egy edzésen az egyik komplett leedzése után a másik jön, és így viszonylag egy helyen fog maradni a vér. A karodban. Lehetne itt a sorrendről is beszélni, hogy mit miért vagy szuperszettekről, de ez nem a mai bejegyzésem témája. Remélem így kicsit világosabb lett a kép! 😉

Aztán úgy is csoportosíthatod, hogy mell és tricepsz értelemszerűen hát és bicepsz. Nnna ez miről szól? Szintén egy nagy izom, egy kis izommal, de itt már a kisebbik izom „előfárasztva” van a nagy izomcsoport edzése során. Sokan szerettek így edzeni, mert már nem kell annyit bíbelődni a „kicsi” bemelegítésével és megedzésével. Személy szerint én ezt nem annyira szeretem, de ez nem azt jelenti, hogy nem működik. Egyszerűen jobban kedvelem az antagonális izmokat edzését.

Természetesen a többi izomcsoport is bekerül a játékba, attól függően, hogy TE hol érzed, hogy az működhetne. Csak pár példát szerettem volna hozni, hogy ha nem extrémen hülyeség amit csinálsz, és van mögötte stratégia, akkor nagy baj nem lehet. A variációk száma sok. Az nem terv, hogy azért így edzek, mert csak! Ha az edzésed igazolja a stratégiádat, és nem az edzéshez találsz ki értelmesnek tűnő elméleteket akkor jó irányba indultál. Érdemes kisérletezni, mert mindenki egyedi. Hát még Te vagy Én? 😀

Saját magadnak kell megtervezned a céljaid, és hogy ez ne csak álom maradjon, írhatsz naplót az edzésről és az étkezéseidről. Ez piszok nagy segítség a későbbiek folyamán is! 😉 A terved függ az edzettségi szintedtől, életritmusodtól stb.

Nnnna, de itt van egy ördögi kör azért. 😉 Ha megtervezted mi, mivel és hogyan és mennyit, akkor azután ehhez alakítod az étkezésedet és a céljaidhoz mérten készülsz az edzésekre.

Ez az elején kísérletezgetés lesz, de természetesen a későbbiekben is érdemes kipróbálod más dolgokat. Ezt azért ne úgy tedd, hogy minden edzés csak iránykeresés! Ha valami jónak tűnik, hagyj neki esélyt, hogy kiforrjon, ha türelmetlenebb vagy beszéld meg egy „régi motorossal”, aki szakmailag is ott van a témában, és nem csak ő terjeszti ezt magáról! 😀

Nem én fogom neked megmondani mit, mikor, mivel… De nem is más! Az edző egy irányt tud kijelölni neked, ami már sokaknál bizonyított az eredményességével. Edző és edző között is hihetetlen nagy különbségek vannak. Csak figyeld meg ki, hogyan foglalkozik a tanítványával! Illetve sok egyéb más feladata is van az edzőnek, de erről majd talán máskor. 😉 Az ajtón neked kell belépned!

Jó agyalást, és kőkemény edzést! 😉

Szerző


2 hozzászólás to “Gyakran Ismételt Kérdések”

 1. Krisz szerint:

  Helló Mesterem!

  Elgondolkodtató a dolog, szerintem roppant logikus amit írtál,mégis magától ezt kevesen logikázzák ki. Hamarosan felépülök és ennek fényében ki is próbálom ezt a párosítást!

  Természetesen jelentkezem a tapasztalattal:)
  De úgy is működni fog, eddig is minden ötleted bevált Mester!

  üdv: Kiss Krisztián

 2. gabibuilder szerint:

  Szia Krisz!

  Gyógyuljál ezerrel, aztán az idei évben megtoljuk azt a szekeret egy kicsit, ha gondolod! 😉
  Örülök neki ha logikus amit leírtam nektek is, de szoktam én hülyeséget beszélni? 😀 😀 😀
  Erre nem kell válaszolni senkinek sem! 😀

Szólj hozzá

Komment szövege

QR Code Business Card